Проста коптильня

     Коптильня не повинна означати величезний будівельний проект. Ми можемо зробити це з бочки, яка позбавлена дна. Поставте підготовлену бочку в будь-яке місце. В його інтер’єрі, трохи нижче верхнього краю, ми ставимо прути, на які можна буде розмістити продукти для копчення.Це рішення надзвичайно просте. Однак слід пам’ятати, що цей тип коптильні не передбачає надто точногоконтролю диму , точного контролю температури та необхідного часу для підготовки конкретних продуктів.

Основні елементи коптильні

     Найефективніше і смачніше коптити дозволяють садові коптильні з дерева, цегли або каміння. Цей тип конструкції також повинен складатися з усіх основних елементів. Тут ми говоримо в основному про: вогнище, димохід і димову камеру. Вогнище - це місце, де ми спалюємо дрова. Тут утворюється дим, який потім транспортується через димовідвод до коптильної камери, де продукти, вивішені на стержнях і гаках, піддаються процесу копчення. Дим, який необхідний у всьому процесі, виходить через димохід.

Порада експертів:

Димохід також повинен мати спеціальний демпфер, який представляє собою рухому завісу, яка дозволяє правильно дозувати подачу диму і контролювати температуру коптіння



 

Вогнище

     Тут починається весь процес. Ми кладемо деревину у вогнище і запалюємо її, щоб отримати дим, необхідний для копчення (для копчення слід використовувати лише листяну деревину). Найголовніше, щоб цей елемент був створений з неопалюваних матеріалів або матеріалів, які швидко виділяють тепло. Червона цегла чудово справляється в цій ролі(шамотна цегла не рекомендується) або камінь. Листовий метал може бути альтернативою цим матеріалам. Також важливо, щоб піч відповідала розмірам димової камери. Ці розміри не повинні бути однаковими, але добре, якщо вони схожі. Варто це врахувати, створюючи проект коптильні. Сама поверхня вогнища повинна бути відносно великою, щоб тепло всередині неї не накопичувало тепло на стінах, а відводило його в димовідвод і коптильну камеру. Що стосується його розташування, воно повинно розташовуватися на відстані 1 - 1,5 м від зазначеної камери. Також не забудьте створити щільне ущільнення вогнища та забезпечити вільний доступ до його очищення після закінчення паління.

 

Димовий канал

     У цьому випадку довжина - це найважливіше. Наскільки довгим буде димовий канал, визначаємо тип коптіння, який ми можемо собі дозволити. Довгий канал сприятливий для отримання низької температури диму, а значить - холодного копчення. Короткий, у свою чергу, дозволяє легко проводити тепле чи гаряче копчення - із занадто довгим каналом можливість здійснення останнього у багатьох коптильнях дуже обмежена або дорівнює нулю. Однак довжина димового каналу повинна бути близькою на відстані, що відокремлює піч від коптильної камери, тобто від 1 до 1,5 м. Нахил димоходу, в свою чергу, повинен бути в межах від 0 до максимум 3 градусів. Дуже важливо, щоб елемент, що з'єднує піч з коптильною камерою, створював правильну тягу, яка виводить дим вгору, не потребуючи розпалювання дров.

 

Коптильна камера

     Тут все стосується розміру. Від неї залежить, скільки продуктів ми зможемо вільно помістити всередину, щоб вони не торкалися один одного і ретельно коптилися. Наприклад, розмір 50 х 50 см (ширина і довжина) дозволить нам помістити до 10 кг м’яса в камеру для копчення. Довжина повинна залежати головним чином від наших уподобань - найчастіше вона знаходиться в діапазоні від 60 до 110см. Розробляючи створення камери, ми також повинні пам’ятати про її щільне закриття, а також про вільний доступ до стрижнів, на які ми розмістимо гачки з продуктами для копчення. Пам’ятайте, що в порівнянні з вогнищем двері камери повинні бути більш представницькими, оскільки вони, як правило, добре помітний елемент коптильні. І кожен компонент повинен свідчити про свою якість . Відмінна альтернатива клінкеру, але досить складна у здійсненні - використання каменю. Рекомендовані види включають базальт, граніт та мармур. 

 

 

Вибір місця

     Перш ніж почати проектувати та створювати нашу домашню коптильню, ми повинні ретельно продумати місце, де ми хочемо її розмістити. На відміну від зовнішності, цей вибір може бути не таким простим. Слід розглянути кілька важливих аспектів. Наші сусіди - перші з них. Згадаймо, що наша садова коптильня буде виробляти велику кількість диму. Також у повітрі буде відчуватися специфічний запах. Такі умови можуть подобатися не всім, особливо якщо ми плануємо готувати відносно часто. Тож давайте з’ясуємо, чи буде це місце надто клопітним для наших сусідів у цьому відношенні. Також варто врахувати зовнішній вигляд простору нашого будинку чи саду. Все робиться для того, щоб будівництво коптильні не заважало нашому просторовому розташуванню, а просто урізноманітнювало його. Структура, яку ми створюємо, повинна добре відповідати розташованим поруч елементам. Також варто подбати про зручність користування коптильні. Коли ми поставимо його в кінці подвір’я, його використання буде незручним, тим більше, що для роботи потрібно перенести багато продуктів з місця на місце. Нарешті, ми також повинні звернути увагу на функціональність та безпеку розміщення коптильні у визначеному місці. По-перше, воно повинно бути відносно сухим, по-друге, розташування таких конструкцій у ньому не повинно бути пов’язане з небезпекою пожежі.